Tweeënhalf jaar Frisse Wind Heerlen

Afgelopen maandag presenteerden Femke Smeets (Manager projecten) en Bert Bremen (bestuurslid Stichting Samen Heerlen) de resultaten van tweeënhalf jaar Frisse Wind Heerlen aan de Raadscommissie Maatschappij & Financiën van Gemeente Heerlen.

Onze conclusie:
Wat is er ontzettend veel bereidheid, energie en creativiteit in alle stadsdelen van Heerlen! Een groot vermogen om onze stad en buurten prettiger, socialer, groener en gezonder te maken. Sinds september 2020 spraken en begeleidden wij zo’n 165 bewonersinitiatieven, waarvan er 52 ook een donatie ontvangen hebben. Een bedrag van € 190.000,- is inmiddels uitgekeerd. Na een periode van stagnatie door lockdowns, kregen de afgelopen maanden veel initiatieven eindelijk een boost en worden werkelijkheid! Van buurttuinen, festivalletjes, buurtlunches, sportevenementen tot en met seniorentoneel, Halloweentochten, poëziewandelingen en zelfs een Heerlens Kwartet en een met de buurt gebrouwen Abdijbiertje! Meer dan 7000 bezoekers en deelnemers hebben kunnen genieten van al die bijzondere initiatieven van deze geweldige Heerlenaren! En het netwerk van initiatieven over de stad groeit; tijdens de bijeenkomsten van de Frisse Wind Academie ontmoeten en inspireren mensen vanuit alle stadsdelen elkaar. Sinds de start van de Academie in september 2021 namen 195 mensen deel aan sessies, zowel online als fysiek!

Uit een onderzoek onder de initiatiefnemers betrokken bij Frisse Wind blijkt dat de aanpak en werkwijze gewaardeerd wordt. Het overgrote merendeel van de respondenten voelt zich gezien, gehoord, gewaardeerd, geïnspireerd en gesterkt na een traject bij Frisse Wind. De kracht van Frisse Wind zit in de benadering en de netwerkvorming; de verbinding tussen al die initiatieven en organisaties die zich bezighouden met stads- en buurtonwikkeling. Van inwoners, buurtorganisaties, woningcorporaties, zorginstellingen, onderwijs, verenigingen, andere (lokale) fondsen en cultuurmakers. In samenwerking met de Gemeente en het opbouwwerk van Heerlen.

De VSB Cityboost Heerlen, die Frisse Wind financieel mogelijk maakt, loopt eind dit jaar af. En dan?... Ons advies voor een sterker, meer verbonden en inclusiever Heerlen: Gemeente, toon lef en stimuleer / geef ruimte aan actieve Heerlenaren! Investeer vanaf 2022 in het door Frisse Wind opgebouwde platform, netwerk en de werkwijze die zo gewaardeerd wordt. Alleen samen met inwoners en de partijen die betrokken zijn bij stads- en buurtontwikkeling kunnen we bouwen aan Heerlen!

Dankbaar zijn wij de Raadscommissie M&F en het College van
B&W voor de belangstelling, vragen en opbouwende reacties. Waaronder het statement van burgemeester Roel Wever: “Waarom het [Frisse Wind] zo goed gaat is, is omdat het ‘voor door en met bewoners’ is (...) en dat goede moeten we behouden.”. Op naar een constructieve toekomstverkenning met Gemeente Heerlen, VSBfonds en collega-organisaties zoals Heerlen Mijn Stad en Ondernemersfonds Heerlen!